Zwangerschapshaptonomie

Er zijn verschillende vormen van zwangerschapsbegeleiding en haptonomische is er daar één van. Deze vorm van begeleiding doe je als zwanger stel alléén en gaat over het voelen. Je kindje luistert nog niet zoals wij luisteren, maar voélt vooral. Door de aanraking kom je in contact met elkaar en met je kindje, en reageert je kindje. De ouders groeien toe naar de geboorte en je kindje voelt dat het welkom en veilig is bij jullie. Samen genieten van elkaar, met het kindje als middelpunt. Door samen te voelen maak je ook in het dagelijks leven ruimte voor je kindje. De hechting is al begonnen nog voordat het kindje geboren is.

Haptonomie-GorterEen ander aspect van de begeleiding is dat je beter leert omgaan met alle veranderingen in je lichaam die de zwangerschap met zich meebrengt. Voor de vader geldt dat hij een beter gevoel krijgt hoe hij zijn vrouw kan ondersteunen bij het omgaan met die de veranderingen. Daardoor kan hij je ook beter ondersteunen als je niet zo goed in je lijf zit. Verder is natuurlijk belangrijk hoe je de pijn tijdens de bevalling kunt dragen.

We besteden ook aandacht aan lichaamshoudingen die tijdens de bevalling gebruikt kunnen worden. Belangrijk is dat ook de partner oog krijgt voor die verschillende lichaamshoudingen en hoe hij zijn vrouw en kind hierin kan ondersteunen.

De begeleiding start in principe tussen de 16e en 20e week van de zwangerschap en bestaat meestal uit 6 sessies van ca. een uur: 5 vóór de bevalling en 1 erna. De begeleiding wordt verzorgd door Marjo Gorter. Omdat zij tevens GZ-haptotherapeut is en is geregistreerd bij de vakvereniging VHZB, wordt de begeleiding door de meeste ziektekostenverzekeringen gedeeltelijk (soms 75%) vergoed.
webdesign by P. Weltens
Haptonomie Gorter - Tongerseweg 113 6213 GB Maastricht - tel: 06 -20 394 397